luni, 10 iunie 2013

Munca în echipă - un aspect al vieţii...

      În decursul ultimului an, am participat la multe proiecte, unele voluntare, altele obligatorii. Însă în semestrul II, cele mai importante proiecte ale mele au fost EDIT 2.0 şi realizarea unui joc împreună cu câţiva colegi. Iniţial, când te gândeşti la realizarea unui joc simplu, de genul X şi 0, Pacman, etc., îţi imaginezi că va fi uşor de implementat. Cât de greu poate fi ? Ei bine, în decursul ultimelor luni, cât m-am ocupat de realizarea jocului, s-a dovedit mult mai greu de realizat un joc simplu decât mi-am imaginat. În cele din urmă, jocul nostru s-a bazat pe o idee relativ simplă. Ai la dispoziţie un labirint şi un omuleţ care trebuie să iasă din labirint. În acelaşi timp, el trebuie să colecteze diferite steluţe pentru a putea ieşi.  Astfel, jocul nostru s-a intitulat Maze Game, fiind făcut în SDL.
      Realizarea acestui joc s-a bazat în mare parte pe munca de echipa. Deasemenea, am crezut la început că va fi uşor să lucrez în echipă cu coechipierii mei, dacă mă înţeleg deobicei bine cu ei. Însa şi aici m-am înşelat. Este o treaba foarte dificilă. De de ? Pentru că până la urmă în echipe avem de aface tot cu oameni care au sentimente, nu cu maşini care pur şi simplu execută ordine. Fiecare dintre noi poate avea zile proaste, să fim prost dispuşi, să ne supărăm din nimicuri etc. Dar până la urmă în asta constă munca în echipa. Înveţi să lucrezi cu diferite tipuri de oameni. Înveţi să te înţelegi cu ei. Totodată trebuie să îţi înţelegi colegii în cazul în care nu sunt în cea mai bună formă, dar şi, la rândul tău când eşti supărat, trebuie să îţi laşi pentru puţin timp probleme la o parte şi să te concentrezi pe ceea ce ai de facut, din moment ce te-ai apucat de/te-ai angajat la un proiect. Este de datoria ta să îţi duci la îndeplinire sarcinile deoarece atunci când îţi vei prezenta proiectul în faţa unui auditoriu, oricât el de mic, pe nimeni nu îl va interesa din ce cauze, mai mult sau mai puţin întemeiate, nu ai fost în stare să îţi duci la bun sfârşit sarcinile. Asta am învăţat eu în decursul acestor luni dedicate jocului , şi printre altele, am învăţat:
  1.  Să acorzi încredere coechipierilor tăi.
  2.  îţi rezervi timpul astfel încât să îi ajuţi şi pe coechipierii tăi, pentru că până la urma este nevoie de toţi pentru a fi finalizat proiectul.
  3.  înveţi să te autocontrolezi în unele situaţii.
  4. înveţi să asculţi (ceea ce este extrem de important !).
      Deasemea am învăţat cu ajutorul acestui proiect un lucru destul de important. Să nu subestimez nimic. Nici oameni, nici munca pe care trebuie să o depun în proiect. Absolut nimic. Deoarece, pentru realizarea fiecărui lucru, oricât de mic ar fi el, este nevoie de cele mai multe ori de o muncă imensă, cu toate că nu pare aşa de la început. Şi pot chiar apărea obstacole pe care nu le poţi prevedea. Dar nu trebuie să te dai bătut. Trebuie să dai tot ce ai mai bun dacă vrei să realizezi ceva cu succes. :D